След като в писмо до българските власти комисарят по човешките права

...
След като в писмо до българските власти комисарят по човешките права
Коментари Харесай

Публикуваха за обсъждане промените в Закона за защита от домашно насилие

След като в писмо до българските управляващи комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович приканва да се усъвършенства правната и институционалната отбрана против насилието над дами и против домашното принуждение, от министерството на правораздаването най-накрая разгласиха за разискване предложенията за промени в Закона за отбрана от домашно принуждение. Общественото разискване ще продължи до 4 юли.

В предложенията са наранени някои неща, за които сме писали нееднократно. Например, планувано е насилниците наложително да посещават профилирани стратегии за превъзмогване на експанзията и справяне с гнева. 

Насилникът няма да има право да контактува по никакъв метод с потърпевшия. Ще му е неразрешена и връзката по телефон, писма и всевъзможни средства и системи. Ще бъде спрян и достъпът му до оръжие, муниции, пиротехнически произведения.

Към листата с потърпевши от домашно принуждение са добавени и хората, които се грижат за дете, роднините по права или по съребрена линия до четвърта степен, лицето от фактическо общуване, брачен партньор или някогашен брачен партньор на родителя.

Право да подават молба за отбрана ще имат и потърпевшите под 18 години или сложени под забраняване.

От един на три месеца става срокът за подаване на молба за отбрана при домашно принуждение. Близките на измъчвано лице ще са длъжни да уведомят способените органи за актовете на принуждение.

Промените уреждат правосъдни практики, основаването на национална осведомителна система за случаите на домашно принуждение. Урежда се и по какъв начин да не се прекъсва контактът родител-дете по време на наложена мярка за отбрана.

Министърката на правораздаването Надежда Йорданова разгласява каква е персоналната й мотивация във връзка с препоръчаните промени.

Осигуряване на бърза, ефикасна и съответна отбрана и поддръжка на потърпевшите от домашно принуждение лица или лица в риск,...
Posted by Надежда Йорданова on Monday, 20 June 2022

Статистика на Министерство на вътрешните работи регистрира растеж на потърпевшите от домашно принуждение деца. От 825 през 2019-а на 935 през 2021 година Расте и броят на жертвите, които са изгубили живота си – 59 за 2021 г. 

може да видите цялостният план за смяна на Закона за отбрана от домашно принуждение. 

 
В делото " Деп против Хърд " изгубиха действителните жертви на принуждение
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР